Islam

Duhr 13:46
Fadjr
03:45
Duhr
13:46
Asr
18:04
Maghreb
22:03
Isha
23:32

Kennis van de Islam

De islam is geen nieuwe godsdienst, maar een vervolmaking van dezelfde fundamentele waarheid die Allah swt door middel van Zijn profeten eerder aan de mensheid heeft geopenbaard. Dit is een manier van leven die gekenmerkt wordt door vrede met Allah swt, in jezelf en met Zijn creatie. De naam van Gods religie ‘islam’ is niet door mensen verzonnen. Het is door Allah swt als naam voor Zijn religie gekozen en Hij heeft het duidelijk vernoemd in Zijn laatste openbaring aan de mens. In het laatste geschrift van de Goddelijke openbaring, de Koran, verklaart Allah swt het volgende:

{…الْيَوْمَ أَكْمَلْتُ لَكُمْ دِينَكُمْ وَأَتْمَمْتُ عَلَيْكُمْ نِعْمَتِي وَرَضِيتُ لَكُمُ الْإِسْلَامَ دِينًا…}
[3 المآئدة: من الآية]
{ … heden heb Ik uw religie voor u vervolmaakt, en Mijn gunst aan u voltooid, en Ik heb de Islam voor u als religie gekozen…}
[Al-Ma-idah – De Tafel: Ayaat 3]

Met het aanbieden van islamitisch onderwijs neemt het ICCLR haar verantwoordelijkheid en vervult het haar islamitische plicht. Hiermee biedt het ICCLR iedereen de mogelijkheid om kennis op te doen over fundamentele zaken binnen de geloofsleer en het praktiseren van bepaalde rituelen die de moslim verplicht hoort te kennen.

Programma aanbod Islam

Op dit moment bieden we twee islam programma’s aan; basisstudie islam en de fiqh module. U kunt het gewenste onderwijsprogramma open klikken (klik op het plusje) waarnaar u voorziet wordt van de benodigde informatie.

IslamFiqh Module (Inschrijving gesloten)

Fiqh van aanbidding

Start Module zondag 3 november | 19:00 – 22:00 uur

De lessen zijn ook online te volgen (via livestream). Meer informatie daarover vind je terug in de bevestigingsmail na inschrijving.

 

In de module Fiqh (jurisprudentie) van aanbidding leer je richtlijnen voor het dagelijks praktiseren van de Islam. 1e les gratis en voor iedereen toegankelijk zonder aan te melden! Deze eerste les zal imam Azzedine een eerste indruk geven van de te behandelen onderwerpen in de komende 12 weken en de relevantie ervan bespreken.

De profeet Mohammed (vzmh) zei:
“De sleutel tot het Paradijs is het gebed, en de sleutel tot het gebed is de wassing (wudu).”
Overgeleverd door Jabir ibn Abdullah
[at-Tirmidhi]

Hoeveel zaken van aanbidding hebben velen van ons vanuit huis/omgeving meegekregen en geleerd, zonder de bronnen van deze aanbiddingen te bestuderen en te overpeinzen?

Je leert tijdens de fiqh module hoe je de daden van aanbidding correct uitvoert en het een vast onderdeel laat worden van je dagelijkse ritme. Ook voor broeders en zusters die al goed op weg zijn is deze module in shaa Allah van nut als je de fiqh van aanbidding op een gestructureerde manier wilt leren. De lessen zijn met name gebaseerd op het werk van Ibn ‘ashir en Maliki fiqh.
In deze reeks zullen we met name stil staan bij de volgende drie onderdelen:

  • Introductie tot fiqh (terminologie en basisprincipes)
  • Regels van reinheid (wudu, grote- en kleine wassing)
  • Regels van het gebed
Algemene informatie
Docent Imam Azzedine Karrat
Niveau Beginners
Gevorderden die niet
gestructureerd fiqh
hebben geleerd
Lestijden Zondag
19:00u – 22:00u
Duur 12 weken
Kosten € 40,-
Doelgroep Mannen en Vrouwen
Locatie ICCLR
Pratumplaats 3, Utrecht

IslamBasisstudie Islam

Basisstudie Islam

Tijdens de basisstudie Islam wordt u de basis van de Islam op een eenvoudige en duidelijke manier stap voor stap uitgelegd. U leert zowel over de grondbeginselen van het geloof als over de praktische handelingen die verbonden zijn aan het bidden. Hiernaast worden ook andere onderwerpen besproken die verband houden met het geloof, rituelen en gedragsregels.

De volgende vakken worden tijdens deze studie behandeld:
– Aqiedah (zuilen van de Imaan)
– Figh (zuilen van de Islam)
– Hadith (de 40 Hadith van Imam Nawawi)

De cursus wordt verzorgd door de docenten: Abdeljalil Sayfaoui, Zakaria Hajji en Fatima Amghar. De colleges zijn in het Nederlands met de bronteksten direct uit het Arabisch.

Op dit moment bieden wij vier modules aan: module 1, module 2 en module 3 en module 4. Op basis van jouw niveau kan jij je aansluiten bij de module die het beste bij je past.

Jaarplanningen
Het ICCLR werkt met jaarplanningen voor de verschillende categorieën. De jaarplanning van de cursus Basisstudie Islam kan hieronder bekeken worden.

Jaarplanning Basisstudie Islam 2019-2020

Lesgeld
Lesgeld voor een heel onderwijsjaar bedraagt €150,-. Voor nieuwe broeders en zusters in de Islam is de cursus gratis.

Inschrijvingen Basisstudie Islam

Voor broeders en zusters vanaf 13 jaar en ouder is het tot 15 oktober 2019 mogelijk om je hier in te schrijven voor Basisstudie Islam. De studie start al op vrijdag 27 september. In beginsel wordt iedere nieuwe inschrijving ingedeeld in Basisstudie Islam module 1. Aan het begin van het onderwijsjaar wordt de cursist getoetst om te bepalen of hij/zij in de juiste klas zit qua niveau.

Groepen en Niveaus

Groepen Leeftijd Niveau
Basisstudie Islam 1 Mannen 13 jaar en ouder Niveau 1
Basisstudie Islam 2 Vrouwen 13 jaar en ouder Niveau 1
Basisstudie Islam 2 Vrouwen 13 jaar en ouder Niveau 2
Basisstudie Islam 3 Vrouwen 13 jaar en ouder Niveau 3
Basisstudie Islam 4 Vrouwen 13 jaar en ouder Niveau 4

 

Lesdagen en Lestijden

Groepen Lesdagen Lestijden Docenten
Basisstudie Islam 1 Mannen Vrijdag 18:00 – 19:30 uur Zakaria Hajji
Basisstudie Islam 1 Vrouwen Vrijdag 18:00 – 19:30 uur Fatima Amghar
Basisstudie Islam 2 Vrouwen Vrijdag 19:45 – 21:15 uur Fatima Amghar
Basisstudie Islam 3 Vrouwen Vrijdag 18:00 – 19:30 uur Abdeljalil Sayfaoui
Basisstudie Islam 4 Vrouwen Vrijdag 19:45 – 21:15 uur Abdeljalil Sayfaoui

Inschrijven

Wil je je inschrijven voor één van bovenstaande Islamitische onderwijsprogramma’s? Dat kan hieronder. Klik voor het inschrijfformulier op het gewenste onderwijsprogramma.

IslamFiqh Module Inschrijving gesloten

IslamBasisstudie Islam Inschrijving gesloten