Fadjr 06:18
Fadjr
06:18
Duhr
12:36
Asr
14:18
Maghreb
16:38
Isha
18:33

Corona meldplicht (bezoekers) en informatieplicht (bestuur)

Corona meldplicht (bezoekers) en informatieplicht (bestuur)

Meldplicht moskeebezoekers

Wanneer een moskeebezoeker positief getest is op het covid-19 virus, is het belangrijk dat hij/zij de mensen informeert met wie hij/zij mogelijk in contact is gekomen. Het bestuur van ICCLR helpt daarbij, om de verspreiding van het virus te beperken. Daarom is het belangrijk voor iedere moskeebezoeker om te weten wanneer je je bij het bestuur moet melden, hoe je dit kunt doen en welke informatie het bestuur nodig heeft. Hieronder staat het antwoord op deze vragen:

Wanneer melden: je bent positief getest en 48 uur voorafgaand aan jouw eerste klachten ben je in de moskee geweest (ook als je alleen les hebt gevolgd). De besmettelijke periode begint namelijk 2 dagen voor de start van de klachten, en eindigt als de patiënt 24 uur klachtenvrij is en minimaal 7 dagen na start van de symptomen (bron).
Voorbeeld: je hebt maandag klachten. Dinsdag ga je testen. Donderdag krijg je uitslag dat je positief bent getest. Na de klachten van maandag ben je natuurlijk niet in de moskee geweest, maar je bent besmettelijk 48 uur voordat je klachten starten. Ben je zaterdag of zondag in de moskee geweest, dan moet je je melden. Ben je voor zaterdag in de moskee geweest, dan hoef je je niet te melden.
Hoe/waar melden: via https://icclr.nl/coronamelden kun je je melden door 3 vragen te beantwoorden. Je kunt je ook melden per e-mail (info@icclr.nl) of via ons WhatsApp (wordt beheerd door de secretaris).

Het melden is in het belang van de gezondheid van de gemeenschap. Jouw privacy zal te allen tijde gewaarborgd blijven.

Afhankelijk van de antwoorden op de volgende vragen bepaalt het bestuur of er een vervolgactie ingezet moet worden (de gemeenschap informeren).

1. Wanneer begonnen de klachten?
2. Ben je 48 uur voorafgaand aan de start van jouw klachten (of daarna) in de moskee geweest? Zo ja, welke gebeden?
3. Wanneer ben je positief getest (dag van testen niet van uitslag)?

Informatieplicht bestuur

Wanneer informeert het bestuur?
Het bestuur informeert te allen tijden de moskeebezoekers over een moskeebezoeker die ten tijde van zijn/haar bezoek aan de moskee mogelijk besmet was met het covid-19 virus. Dat is alleen het geval wanneer hij/zij tot 48 uur voordat de klachten startten (of daarna) in de moskee is geweest (voor het gebed of onderwijs). Is dit niet het geval, dan informeert het bestuur niet. Er is immers geen sprake geweest van mogelijke verspreiding van het virus.

Wie informeert het bestuur?
Gaat het om een leerling/cursist? Dan informeert het bestuur de docent en medeleerlingen per e-mail en worden de lessen geannuleerd tot na quarantaineperiode.
Gaat het om een moskeebezoeker/leerling/cursist die het gebed heeft verricht in de moskee? Dan informeert het bestuur alle leden per e-mail. Daarnaast wordt de e-mail geprint en opgehangen in de entreehal voor moskeebezoekers die geen lid zijn of geen e-mail ontvangen. In de mail staat aangegeven bij welke gebeden de positief geteste moskeebezoeker aanwezig is geweest. 

Ten slotte
Hoewel het niet te vermijden is dat moskeebezoekers, die elders het virus hebben opgelopen de moskee bezoeken (omdat je 48 uur voor het optreden van klachten al besmettelijk kan zijn) zijn al onze maatregelen erop gericht om besmetting te voorkomen. Al heb je naast iemand gebeden die het virus heeft opgelopen, de 1,5 meter afstand, het desinfecteren, het mondkapje, het korte tijdsbestek van samenkomst zorgen er allemaal voor dat besmetting wordt voorkomen. Daarom is het ontzettend belangrijk om de maatregelen te blijven volgen. 

Zorg goed voor jezelf en moge Allah swt ons gezond houden en onze zieken genezen.