Duhr 13:39
Fadjr
05:31
Duhr
13:39
Asr
16:49
Maghreb
19:38
Isha
21:25

ICCLR gaat weer open!

De moskee gaat weer open!

Heropening ICCLR
Per 17 juli zal ICCLR in shaa Allah vanaf salaat Al ‘Asr de deuren weer openen voor de dagelijkse gebeden, inclusief het vrijdaggebed. Dit is een moment waar we allemaal naar hebben zitten uitkijken. Om ons heen was de versoepeling al langer zichtbaar, echter verkozen wij de zorgvuldigheid boven de datum die vanuit het kabinet is meegegeven. Dit zul je ook terugzien in de voorbereidingen die getroffen zijn om jouw en onze veiligheid maximaal te waarborgen, omdat het gevaar van het Coronavirus niet verdwenen is met de verkondigde versoepeling en voorzichtigheid nog steeds noodzakelijk is.

Vrijdaggebed
Het eerste vrijdaggebed zal plaatsvinden op 17 juli. Dit vrijdaggebed dient enerzijds als pilot om zo de laatste puntjes op de i te zetten en om de vrijwilligers die zich hebben opgegeven voor handhaving in de praktijk te instrueren over hoe zij de komende weken hun rol gaan vervullen. Daarom zal dit vrijdaggebed enkel toegankelijk zijn voor de vrijwilligers die een bijdrage hebben geleverd aan de voorbereiding voor de heropening en de vrijwilligers die zich hebben opgegeven voor handhaving. Het eerste vrijdaggebed voor het publiek zal plaatsvinden op 24 juli. Hiervoor worden leden van ICCLR door het bestuur uitgenodigd. Dit gebeurt per e-mail en vindt plaats op basis van een roulatiesysteem. Ieder lid wordt hierover gemaild.

Wat betekent de heropening van ICCLR voor mij?
Eén ding is zeker. Het bezoeken van de moskee zal niet als vanouds zijn. Het bijwonen van een gebed brengt voor jou als bezoeker de nodige voorbereidingen met zich mee, die we hieronder zullen toelichten. Lees deze goed door alvorens je begint met de voorbereiding.

 1. Je kunt een gebed in de moskee alleen bijwonen als je hier een bidplek reserveert. Hier vind je een instructievideo waarin stap voor stap te zien is hoe je een bidplek reserveert. Ouderen (onder de 70) die niet overweg kunnen met het reserveringssysteem kunnen zich melden bij onze vrijwilliger aan de deur. Voor hen zijn er enkele plekken gereserveerd.
 2. Voor het vrijdaggebed kun je niet zelf reserveren. Hiervoor worden leden van ICCLR door het bestuur uitgenodigd. Dit gebeurt per e-mail en vindt plaats op basis van een roulatiesysteem. Ieder lid wordt hierover gemaild.
 3. Vooralsnog is er plaats voor maximaal 100 mannen. Voor vrouwen is in deze fase nog geen gebed mogelijk in de moskee.
 4. Ben je chronisch ziek, ouder dan 70 jaar of vatbaar voor ziektes dan adviseren we je conform de RIVM-richtlijnen om thuis te blijven bidden.
 5. Ben je jonger dan 12 jaar, dan adviseren we je om thuis te bidden om mensen voor wie het gebed wel verplicht is in de moskee voorrang te geven.
 6. Heb je last van de volgende ziekteverschijnselen: niezen, hoesten, keelpijn, moeilijk ademen en/of koorts, dan wordt jou de toegang tot de moskee ontzegd voor de veiligheid van de moskeebezoekers.
 7. Het is verplicht om tussen jou en de overige moskeebezoekers, de imam, vrijwilligers en het bestuur te allen tijde 1,5 meter afstand te bewaren.
 8. Bij binnenkomst wordt jou gevraagd je handen te desinfecteren.
 9. Je hoeft geen mondkapje op te zetten, maar dit bevelen we wel aan.
 10. Je neemt je eigen gebedskleed mee en eventueel een Koran (Korans in de moskee zijn niet beschikbaar). Vergeet geen tasje/zakje mee te nemen voor je schoenen, want die leg je voor je in de gebedsruimte.
 11. Je mag in het moskeegebouw geen persoonlijke bezittingen achterlaten.
 12. Toilet, woedoe-ruimte en andere sanitaire voorzieningen blijven gesloten. Om water te drinken adviseren wij een eigen gevulde waterfles mee te nemen.
 13. De moskee opent 30 minuten voor het gebed haar deuren. Je verlaat na het gebed het moskeegebouw. Dit betekent dat de soennah gebeden na het gebed thuis worden verricht. Je kunt na het gebed niet blijven zitten en/of koffie/thee drinken.
 14. In samenwerking met de andere moskeeën in Utrecht is afgesproken dat iedereen in de eigen moskee (buurt) bidt om iedereen de mogelijkheid te geven het gebed bij te wonen.

Wat wordt er gedaan om mijn veiligheid te waarborgen
Naast bovenstaande voorbereidingen waar je zelf rekening mee moet houden, wordt de veiligheid verder gewaarborgd door alle ruimten dagelijks schoon te maken. Deurklinken, trapleuningen en dergelijken worden zelfs na ieder gebed gedesinfecteerd. De moskee is zo ingericht dat eenieder op 1,5 meter afstand van elkaar het gebed kan verrichten. De bidplekken zij zo ingericht dat ze makkelijk te desinfecteren zijn. Voor het waarborgen van de veiligheid wordt verder gebruik gemaakt van vrijwilligers die je temperatuur zullen opmeten bij de ingang. Bij een temperatuur van 38° of hoger wordt je de toegang ontzegd. De meetgegevens worden niet opgeslagen en enkel gebruikt om te bepalen of iemand het gebouw in mag. Dit is volledig conform de voorwaarden die gesteld zijn door de Autoriteit Persoonsgegevens. Ook zullen de vrijwilligers je inchecken. Laat hiervoor de QR-code zien die je na de reservering hebt ontvangen. Zo weten we wie binnen is geweest tijdens het gebed. Deze informatie is belangrijk om bij een eventuele hernieuwde uitbraak van het Coronavirus actie te ondernemen. Deze gegevens worden conform onze privacyverklaring na 14 dagen automatisch verwijderd. Je wordt daarna doorverwezen naar de vrijwilliger in de gebedsruimte die jou de bidplek en de looproute ernaartoe zal aanwijzen. Wij willen je vragen de instructies van de vrijwilligers op te volgen. Zij zijn vanuit het bestuur bevoegd om de handhaving te verzorgen.

Gefaseerde opening
Zoals eerder aangekondigd vindt de heropening gefaseerd plaats. Wekelijks wordt op basis van een evaluatie bekeken of de opening verder kan worden uitgebreid. Je kunt hierin denken aan het openstellen van de 1e verdieping voor de vrouwen en het openstellen van de 2verdieping voor het gebed (Jumu’aa). Dit betekent echter ook dat in het uiterste geval, waarin jouw en onze veiligheid niet meer gewaarborgd kan worden, wij kunnen besluiten de moskee weer te sluiten. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer geconstateerd wordt dat de regels niet nageleefd worden.

Wij hopen dat we op basis van deze heropening gezamenlijk onze verantwoordelijkheid nemen en op termijn verder kunnen versoepelen.

Via onderstaande korte video worden kun je de hierboven genoemde voorbereidingen en maatregelen stap voor stap bekijken.