duhr 13:38
fadjr
04:00
duhr
13:38
asr
17:36
maghreb
20:56
isha
23:07

Regio Utrecht verenigt zich in gebedstijden

As-Salaamoe Alaykoem Wa Rahmatoe-Allahi Wabarakatoeh,

Beste broeders en zusters,

Eén van de meest gehoorde wens van vele moslims in onze regio is het verenigen van de gebedstijden. Op 3 en 16 maart jl. heeft het Samenwerking Moskeeën Utrecht en Omgeving (SMUO) – waar ICCLR bij aangesloten is – bijeenkomsten georganiseerd over de gebedstijden. Vijftien moskeeën in de regio Utrecht hebben zich geconformeerd aan de nieuwe gebedstijden. Hier zijn de besturen en imams van de moskeeën bij betrokken geweest. Alhamdoelilah!

SMUO heeft in navolging van moskeeën uit andere regio’s ook het Islamitisch Centrum Aken (IZA) benaderd. IZA wordt gezien als autoriteit op het gebied van gebedstijden, mede gezien hun lange ervaring en contacten met comités van geleerden. De meeste moskeeën in Europa baseren zich sinds de jaren tachtig op hun inmiddels verouderde berekeningen. Aanleiding tot het recente onderzoek waren de vele verzoeken van moskeeën en islamitische Europese instituten om de tijden nog eens onder de loep te nemen.

IZA concludeerde in haar recente onderzoeksresultaten dat de eerder gehanteerde tijden bijgesteld moesten worden. De methode die hierbij gebruikt werd is zo nauwkeurig dat we met zekerheid van deze bijgestelde tijden uit kunnen gaan. Alle factoren – zowel religieus, astronomisch als geografisch – die in ogenschouw werden genomen, gaven een heldere uitkomst en duidelijke oplossingen voor de eerdergenoemde problemen die met name in de zomermaanden speelden (ingang tijdstip van ʿIshaa’ en Fadjr). Hierdoor besloot SMUO zich samen met andere moskeeën in de regio Utrecht zich te verenigen – net zoals een aantal andere moskeeën in Nederland eerder heeft gedaan – en gezamenlijk deze tijden voortaan te gebruiken.

Vanaf dit moment sluiten onze gelederen zich dus op dit front en hebben wij gezamenlijk besloten ons hierin te verenigen en dit vanaf 1 april 2019 te hanteren. Een overwinning en vooruitgang op zich voor de moslimgemeenschap.

Hieronder tref je de moskeeën die zich hebben geconformeerd aan de nieuwe gebedskalenders.

Islamitisch Cultureel Centrum Houten (Houten) | Islamitisch Cultureel Centrum Leidsche Rijn (Utrecht, Leidsche Rijn) | Islamitisch Cultureel Centrum Woerden (Woerden) | Moskee Abi Bakr Essaddik (Utrecht, Zuilen) | Moskee Al-Hady Nabawy (Vianen) | Moskee An-Noer (Barneveld) | Moskee Arrahman (De Bilt) | Moskee Assoenna (Utrecht, Lombok) | Moskee el Fath (Amersfoort) | Moskee el Fath (Utrecht) | Moskee El Mottakien (Zeist) | Moskee El Mouahidine (Leerdam) | Moskee Essalaam (Utrecht, Hoograven) | Moskee Sayidina Ibrahim (Utrecht, Kanaleneiland) | Moskee Sirat (Nieuwegein)

Wa Alaykoemoe As-Salaam Wa Rahmatoe-Allahi Wabarakatoeh,

Bestuur Islamitisch Cultureel Centrum Leidsche Rijn